Notice: Functie register_block_script_handle werd verkeerd aangeroepen. Het asset bestand (/home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/faq/assets/js/index.asset.php) voor de "editorScript" gedefinieerd in de "rank-math/faq-block" blok definitie bestaat niet. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.5.0.) in /home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Notice: Functie register_block_script_handle werd verkeerd aangeroepen. Het asset bestand (/home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/howto/assets/js/index.asset.php) voor de "editorScript" gedefinieerd in de "rank-math/howto-block" blok definitie bestaat niet. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.5.0.) in /home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Notice: Functie register_block_script_handle werd verkeerd aangeroepen. Het asset bestand (/home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/schema/assets/js/index.asset.php) voor de "editorScript" gedefinieerd in de "rank-math/rich-snippet" blok definitie bestaat niet. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.5.0.) in /home/treehold/domains/treehold.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
Hardnekkige bacterie bedreigt kastanjepopulatie in Schiedam - Treehold

Hardnekkige bacterie bedreigt kastanjepopulatie in Schiedam

De kastanjebomen hebben het zwaar. Een hardnekkige bacterie veroorzaakt de zogenaamde ‘Kastanjebloedingsziekte’. Bijna alle kastanjebomen in Schiedam liggen daarom in de lappenmand. Toch is er hoop voor de bomen. Met een bijzonder techniek kan de bacterie namelijk worden bestreden.

Bron: Schie.nu  |  De Kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Op de bast van de boom ontstaan roestbruine, stroperige vochtvlekken. De bacterie nestelt zich in de cellen die voor het transport van voeding zorgen. Doordat de cellen verstopt raken vermindert de sapstroom van boom.

Ruim 240 zieke kastanjebomen

De gemeente Schiedam wil bomen en groen het liefst zo lang mogelijk behouden in de stad. In de hele stad staan er ruim 240 kastanjebomen. Volgens Maarten Bekkers is een groot deel daarvan drager van de ‘Kastanjebloedingsziekte’. Bekkers is procesmanager Groen van de gemeente Schiedam. “Over het algemeen kan je wel zeggen dat ze allemaal in meer of mindere mate zijn aangetast. Een heel groot gedeelte heeft het.”

Koortstherapie

Marc Derksen is ondernemer bij Treehold. In samenwerking met verschillende partijen behandelen zij onder andere kastanjebomen. “Wij maken die bacterie onschadelijk door eigenlijk kortstondig een koortstherapie te geven. Wij verwarmen de boom zodat de bacteriën die schadelijk zijn uitgeschakeld worden en de boom daarna het herstel weer kan oppakken. Met infrarood geven we die boom eigenlijk op een duurzame manier een boost.”

Bekkers: “De methode die we hier hebben toegepast is niet nieuw, maar de techniek wel. Uit het verleden kennen wij een methode die ziekteverwekkers dode met warm water. Dat was enorm intensief en kostbaar. Met deze nieuwe, innovatieve techniek breng je de behandeltijd terug naar vier uur per boom. Daarmee wordt het interessant om toe te passen in het stedelijk bomenbestand.”

Pilot

Om de ziekte onder de bomen te bestrijden is de gemeente met een pilot van start gegaan. De komende maanden worden 20 bomen door middel van een speciale techniek behandelt. Afhankelijk van de effectiviteit van de behandeling kunnen er in de toekomst meer bomen behandelt worden.

In 2019 werd er in Schiedam voor het eerst geëxperimenteerd met deze methode. Het is daarom lastig om te zeggen hoe effectief de methode is. “We hebben het twee jaar geleden pas voor het eerst behandelt en toen hebben we er maar drie gedaan. De bomen die we behandelt hebben hebben we ieder jaar gemonitord. Zoals het er nu naar uitziet lijkt het alsof de bomen opknappen. Maar dat zijn maar drie bomen, dus echt wetenschappelijke uitspraken kunnen we daar niet over doen. Daarom is het zo belangrijk om deze proef uit te bereiden en het monitorprogramma voort te zetten.”

Het behandelen van de bomen is niet goedkoop. Afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt kunnen de kosten oplopen van 200 tot 1000 euro per boom. Toch is er volgens Bekkers bewust voor deze methode gekozen: “We hebben niet heel veel monumentale Paardenkastanjes meer in de stad en die we hebben, daar willen we eigenlijk toch wel heel ver voor gaan om die te behouden voor de stad. Zolang dat verantwoord en veilig kan. Dit is dan een van de manieren waarop je ze voor de toekomst kunt behouden.”

<<Terug naar nieuws